Blog door Lisa Rutten, docent Nederlands

 | Blog door Lisa Rutten, docent Nederlands | Het nieuws van ISW | Nieuws | Over onze school
Gepubliceerd op: 30 maart 2020

15 april 2020

Coronatoetsen

Na vier weken thuisonderwijs is het tijd geworden om deze week te toetsen. Niet alleen mijn zoon moest gisteren zijn eerste online toets vanuit huis maken, ook om mij heen hoorde ik geluiden van vrienden uit het onderwijs, dat er getoetst moest gaan worden. En ook ik had gisteren mijn leerlingen een SO Nederlands opgegeven.

Laat ik eerlijk zijn, mijn verwachtingen waren niet zo hoog. Er is namelijk best een aantal leerlingen dat de afgelopen vier weken niks gedaan heeft aan hun thuiswerk. Dit betreur ik enorm en ik vraag mij dan ook af of deze leerlingen wel naar een volgend schooljaar kunnen. Maar goed, dat is iets voor een andere keer. Ik had via Magister en de mentoren laten weten dat tijdens het reguliere lesuur de SO beschikbaar was. Dit zal ik even uitleggen. Als je online een toets laat maken, is de mogelijkheid er om een tijdslot te kiezen. Ik had er dus voor gekozen om de leerlingen 50 minuten de tijd te geven. Dat is heel ruim, dat weet ik, maar je moet je leerlingen ook wat gunnen. Een vriendin van mij was trouwens vergeten een tijdslot aan te geven, zodat haar leerlingen 24 uur de tijd hadden voor een toets. Daar kwamen toch prachtige cijfers uit!

Toen ik gistermiddag het programma opende om de gemaakte SO’s na te kijken, werd ik zo blij verrast. Bijna alle leerlingen hadden gewoon, zoals het hoort, hun toets gemaakt, en daarbij ook nog een mooi cijfer gehaald. Van een paar leerlingen had ik een keurige mail gekregen waarin ze aangaven dat er iets mis ging (ze waren te laat) of dat het niet lukte om in te loggen. Zij gaan vandaag alsnog aan de slag. Kijk, hier word ik nou blij en trots van!

Waar ik ook trots van werd is de manier waarop onze vierdejaars leerlingen zich gisteren aan de coronaregels hielden, toen zij op school kwamen, volgens rooster, om achterstallig werk in te halen. Alle handen werden gedesinfecteerd. Iedereen hield zich aan de anderhalve meter afstand. Niemand bleef gezellig hangen om te kletsen. Het was indrukwekkend.

Lieve mensen, wat doen we het goed. Dat meen ik echt. Ik ben geen familie van onze premier, ondanks dezelfde achternaam. Toch durf ik ook namens Mark Rutte te zeggen: ik ben trots op jullie, hou nog even vol!

Lisa Rutten

 

6 april 2020

De Corona verjaardag

Mijn zoon is volgende maand jarig en wordt dan 13 jaar. Wij zijn gewend om dit altijd met veel visite en gezelligheid te vieren. Net als overigens de oudste man ter wereld, die afgelopen 29 maart de respectabele leeftijd van 112 jaar heeft behaald. Deze man uit Engeland kon zijn verjaardag niet vieren vanwege de coronacrisis.

Uiteraard snapt mijn zoon heel goed dat de kans aanwezig is dat hij geen groot feest kan geven en in eerste instantie vond hij dat ook geen enkel probleem. We moeten roeien met de riemen die we hebben in deze tijd. Dus leek het mij verstandig om alvast te bedenken hoe een verjaardag ten tijde van 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnen blijven, toch leuk zou kunnen zijn.  

Laat een heerlijke taart of lekkere cupcakes bezorgen van een lokale onderneming. Het scheelt een hoop gedoe en je steunt hiermee de ondernemers in je buurt die het waarschijnlijk zwaar hebben. Vraag familie en vrienden om cadeaus online te bestellen en op de verjaardag te laten bezorgen. Het is dan leuk als de gever via videobellen kan meekijken bij het uitpakken. Je kan ook voorstellen om een kaartje te sturen om de jarige toch een feestelijke dag te bezorgen.

Zo hoorde ik ook een briljant idee om de hele straat ” Lang zal je leven” te laten zingen op een bepaald tijdstip. Iedereen is toch thuis en de helft verveelt zich, dus wedden dat men wel even naar buiten komt om mee te doen?!

Je merkt sowieso dat mensen meer fantasie krijgen nu ze meer vrije tijd hebben. Want wat denk je van een verjaardag drive-thru? Het werkt als volgt: de jarige staat voor het huis op een versierde stoel of tafel, of gewoon op de stoep. De mensen die normaal gesproken op de verjaardag zouden komen, rijden voorbij.  Ze stoppen om een cadeau te geven, krijgen een halve taart mee, afhankelijk van het aantal personen in de auto, zingen een verjaardagsliedje en rijden weer door!

Allemaal best goede ideeën hoor. Maar toen ik dit thuis voorstelde werd ik toch wel een beetje uitgelachen (behalve om het idee van de taart). Mijn zoon wacht rustig af wat er gaat gebeuren de komende weken en heeft al aangegeven een heel groot feest met vrienden te willen als dit allemaal voorbij is. Ik vermoed dat er heel veel feesten gegeven gaan worden als Nederland Corona vrij is. Ik doe in ieder geval mee!

Wij, van het ISW Westland Vakcollege, wensen alle jarigen in deze gekke Corona tijd een hele fijne en bijzondere verjaardag. Maak er iets moois en gezelligs van en onthoud.. gezond samen zijn is echt het belangrijkste!

Lisa Rutten

 

30 maart 2020

 Het Coronadiploma

De tweede week thuiswerken zit er ook alweer op. En wat een week was dat. Maandag bel ik nog met al mijn mentorleerlingen om te vertellen dat ze echt goed moeten gaan leren voor de praktische- en centrale examens, dezelfde avond wordt er door minister Slob een historische beslissing gemeld: geen landelijke examens dit jaar! Nederlandse scholieren zullen dit jaar op basis van hun schoolexamens hun diploma moeten halen. Toen dat bekend werd ontplofte logischerwijs de groepsapp met mijn leerlingen.

Wat zijn schoolexamens? Wat is een PTA? Kan ik nog wel naar het MBO? Of moeten we allemaal naar MBO-1? Wat kan ik nu nog leren? Ben ik dus geslaagd?

Het zijn allemaal hele terechte vragen, waar ik helaas niet altijd antwoord op kon geven. Het zijn ook zulke onzekere dagen, ik heb het gevoel in de file te staan. Wachten op wanneer dit voorbij is.

Scholen moeten op basis van de schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Wij krijgen als school tot begin juni de tijd om alle leerlingen hun schoolexamens te laten maken. De schoolexamens (ook wel de resultaten van de PTA’s) zijn de proefwerken en SO’s die al eerder zijn afgenomen. Voor onze leerlingen zijn dat alle cijfers die in de derde en vierde klas zijn behaald (Het kan zijn dat er nog iets ingehaald moet worden, dat wordt in de komende tijd kenbaar gemaakt). Ik zeg altijd vanaf het eerste moment dat leerlingen bij ons in de derde klas beginnen: “ Elk cijfer wat je nu haalt, telt mee voor je examen en kan dus het verschil maken tussen slagen of zakken!”.  Normaal gesproken tellen de schoolexamens voor de helft mee en is de andere helft het landelijk centrale examen. Nu tellen dus alleen de schoolexamens mee!

Uit onderzoek blijkt dat jongens die schoolexamens over het algemeen slechter maken dan meisjes, en vaker een eindsprint maken bij de centrale eindexamens. Voor hen kan het wegblijven van die centrale eindexamens dus nadelig zijn. Gaan jongens nu dus zakken? En is het nou zo erg om geen eindexamen te doen?

Ik ben van mening dat wij het centrale eindexamen overwaarderen. Als leerlingen twee jaar hard hebben gewerkt, hun best hebben gedaan en gemiddeld een mooi cijfer hebben voor hun schoolexamens, dan zou één examen toch geen verschil moeten maken?! Geen gestress, geen faalangst, geen leerlingen die twee jaar weinig doen en dan ineens wel kunnen presteren. Gewoon je diploma halen omdat je het hebt verdiend na vier jaar keihard leren en doen! Zou dat niet veel beter zijn? Noemen we ‘m het “Coronadiploma”. Een leuk aandenken aan deze moeilijke tijd. Hou vol mensen!

 

Lisa Rutten

 

23 maart 2020

De “Coronavakantie” ….

De eerste week thuis zit er op. Het was een rare week zonder leerlingen op school. En alhoewel we normaal gesproken wel eens kunnen klagen over Social media, waren we nu blij met al het mailcontact, het appen en vergeet het ouderwetse bellen niet.

Voor leerlingen is het ook vreemd. Zonder wakend oog van een docent en houvast van een rooster, toch werken aan de lesstof. Nu echt eigenaar zijn van het eigen leerproces. Dat is lastig en het roept veel vragen op bij zowel de leerlingen als bij de ouders en verzorgers. Want dat onze pubers aan de slag moeten blijven, is een feit. Het woord “Coronavakantie” hoor ook ik thuis regelmatig voorbij komen. Maar nee mensen, het is geen vakantie!

Wij horen vaak dat ouders het moeilijk vinden om hun zoon of dochter te motiveren om aan de slag te gaan. En dat is niet alleen in deze tijd waarbij het hele gezin thuis is en moet werken. Daarom hieronder wat handige tips die misschien kunnen helpen om de puber aan het werk te houden.

  1. Zorg voor een rustige werkplek. Wie kent het niet? Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Zoek samen een rustige plek in huis waar ongestoord gewerkt kan worden. Met de hele familie bij elkaar levert een hoop gezelligheid op (als er een nieuw Coronagrapje-app binnenkomt bijvoorbeeld), maar zorgt ook voor veel afleiding.
  2. Maak samen een planning. Houd Magister in de gaten en maak een reëel plan voor de komende week.
  3. Begin de dag op tijd. We houden allemaal van uitslapen, en vooral tieners kunnen een gat in de dag slapen, maar na een goed ontbijt toch gewoon aan het huiswerk beginnen, is bewezen effectiever. Dus hop: vergeet die wekker niet!
  4. Geef complimenten. Vergeet niet om trots te zijn als het uw puber lukt om te werken aan de lesstof thuis. Benoem dit ook. Het werkt mee aan het zelfvertrouwen en zorgt voor een fijne, ontspannen sfeer. Dit bevordert het leerproces.
  5. Zorg voor afwisseling door ook te bewegen en naar buiten te gaan. Na een paar uur Nederlands en Engels, is het heerlijk om even een frisse neus te halen. Misschien op de fiets naar de supermarkt om toiletpapier in te slaan?
  6. Ga vooral niet de strijd aan. Onthoud dat kinderen ook aan deze vreemde situatie moeten wennen. De onzekerheid die wij allemaal voelen, voelen kinderen ook. Probeer hier over te praten en leg uit dat het belangrijk is dat als alles weer “normaal” is, er wordt verwacht dat er geen achterstanden zijn. Spreek kinderen aan op hun verantwoordelijkheid. Pubers willen graag autonoom zijn. Op deze manier, door te laten zien dat zij, door thuis hun schoolwerk te maken, hun steentje bijdragen aan de maatschappij. En vergeet daarbij nummer 4 niet ;)

Heel veel succes en sterkte de komende tijd.

En geloof me, de bovenstaande tips werken niet alleen bij pubers. Ze werken ook uitstekend bij andere thuiswerkende huisgenoten.

Blijf gezond!

Lisa Rutten

‹ Terug naar overzicht