De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige

 | De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige | Het nieuws van ISW | Nieuws | Over onze school
Gepubliceerd op: 30 september 2022

 

Een gezonde basis voor elk kind
JGZ staat voor ‘jeugdgezondheidszorg’. Een lastig woord, maar het zegt wel precies waar het over gaat: zorg voor de gezondheid van kinderen. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van JGZ zien kinderen tot 18 jaar op vaste momenten. Tot vier jaar komen kinderen voor een gezondheidscheck op het consultatiebureau. Daarna zijn de onderzoeken op school. Op het voortgezet onderwijs is de zorg gericht op de jongeren zelf. De jeugdverpleegkundige beantwoordt hun vragen, geeft advies en verwijst, zo nodig, door naar passende hulpverlening. In Nederland hebben alle kinderen recht op jeugdgezondheidszorg. Wij voeren een wettelijke taak uit, waarbij het belang van ieder kind voorop staat.

 

Gezondheidsonderzoek onderbouw
Alle jongeren worden in klas 1 gevraagd om een vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. Allerlei onderwerpen komen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Als het nodig is voert de jeugdverpleegkundige een gesprek met de leerling. Zijn er problemen, dan bekijken we, samen met de ouders, wat nodig is om tot een oplossing te komen. Op het praktijkonderwijs doet de jeugdarts hetzelfde onderzoek.

 

Jongerencontactmoment
Jongeren van 14 en 15 jaar in klas 3 worden door middel van een persoonlijke vragenlijst aangespoord om na te denken over hun gezondheid en leefstijl. Daarna volgt een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Dat gebeurt alleen op verzoek van de leerling of als de jeugdverpleegkundige nog vragen heeft.

 

Inloopspreekuur

De jeugdverpleegkundige heeft een inloopspreekuur op school. Elke leerling kan op eigen initiatief binnenlopen, om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Dat kan gaan over school, thuis, vrienden, gezondheid of leefstijl. Ook met vragen over puberteit, seksualiteit, emoties, sociaal media, gamen en genotmiddelen kunnen zij terecht.

 

Heeft u zelf vragen of zorgen over uw kind, dan kunt u mij een mail sturen met uw vraag. Ik neem dan contact met u op. Als er een medische aspect aan u vraag zit, kan de verpleegkundige de vraag door geven aan de jeugdarts.

 

Verzuimbegeleiding

Dit wordt door de jeugdarts gedaan, voor meer informatie hierover zie elders in de schoolgids.

 

Steuntje in de rug voor ouders
De meeste pubers komen de puberteit, een tijd van verandering en onzekerheid, goed door. Ben je opzoek naar opvoedinformatie? Kijk dan op www.opvoeden.nl. Maak je zorgen over jouw zoon of dochter? Neem dan contact op met JGZ. Op diverse manieren kan hulp worden ingezet.

 

Contact

Jeugdverpleegkundige: Marcha van de Ven                              Jeugdarts: Judith van Leeuwen

Mailadres:                    [email protected]

 

Contactbureau JGZ:     088 - 054 99 99 

E-mail:                         [email protected]

Website:                       www.jgzzhw.nl

‹ Terug naar overzicht

Agenda

Herstvakantie

16 oktober
De herfstvakantie begint op maandag 16 oktober 2023.
Lees meer …

Kerstvakantie

25 december
De kerstvakantie begint op maandag 25 december 2024.
Lees meer …

Kennismakingsdag Westland Vakcollege

07 januari
Leerlingen groep 8 met mentor en klasgenoten
Lees meer …

Oriëntatiemiddag Westland Vakcollege

29 januari
Lesjesdagen voor groep 8-leerlingen
Lees meer …
› Bekijk volledige agenda